top of page
  • Writer's pictureanceljgal

Zakaj je pri videoprodukciji pomembna barvna korekcija?

Post about my job #1


Za tiste, ki me morda ne poznate dovolj dobro, naj se na hitro predstavim:


Sem Gal in se ukvarjam s produkcijo videov za socialna omrežja. V srednje dolgih blog postih želim predstaviti svoje delo posameznikom, ki se na kakršnikoli način srečujejo z videoprodukcijo. Pa naj bo to nekdo, ki snema in montira malo za dušo, ali pa agencija, ki večkrat sodeluje z videografi.


1) Kaj je sploh barva?

Barvo ves čas zaznavamo, to vpliva na naše telo, tako psihično, kot fizično.


Vpliv barv čutimo tudi pri ogledu videa (filma), zato se v video (filmski) industriji poslužujemo orodij (DaVinci Resolve, Lumetri color) za barvno obdelavo, s katerimi lahko z barvami manipuliramo do te mere, da na gledalca ustvarijo posebna razpoloženja ali čustva.


2) Kaj je barvna korekcija in kaj color grading (žal primeren slovenski izraz za to še ne obstaja)?

Barvna korekcija je postopek pri katerem želimo, da posnetki izgledajo točno tako, kot jih vidi človeško oko, medtem ko s color gradingom ustvarimo estetiko, čustveno plat videa.


Pri procesu postprodukcije spreminjamo nasičenost barv, svetlobo, barvno temperaturo in celoten videz filma. V video produkciji se color grading uporablja kot dodana vrednost končnega izdelka, saj izoblikuje filmski videz in poenoti prevladujočo barvo v vseh posnetkih, uporablja se za popravljanje in oblikovanje surovih materialov, kot tudi za kreativno izražanje.


V nadaljevanju bom za lažjo razlago uporabljal izraz barvna korekcija.


3) ''Mi ne rabimo nobene barvne korekcije, pač lepo posnami.''

Barvne korekcije ne delamo zato, ker ne znamo snemati, ampak zato, da z naprednimi orodji za obdelavo barv izgled videa prilagodimo po CGP-ju podjetja.


Videografi večinoma snemamo v flat (surovih) profilih. Flat profil je način kompresije, oziroma zapisa videa, s pomočjo katerega dobimo največ informacij na sliki, ki jih potem izkoristimo pri montaži (širši dinamični razpon, več kontrasta in detajlov).


Flat slika izgleda sivkasto (levo), pri barvni korekciji pa s pomočjo dodajanja barv, kontrastov in manipulacijo ostalih nastavitev dosežemo končni izgled (desno).


Vir slike: Projekt Nivea, naročnik: Agencija Adrema


4) Vpliv barv na kupca.

Eno je vedeti, da so barve pomembne pri trženju in oglaševanju, pravi izziv pa je izkoristiti barvno psihologijo in se tako približati kupcu. Verjetno že poznate osnove barvne psihologije, na primer rdeča = strast in bela = čistoča, toda to je šele začetek vseh zapletenih načinov, kako lahko barva vpliva na to, kako kupec misli in čuti izdelek.


Na primer, raziskovalci so opazili povezave med določenimi barvami in vedenjem, kot so rdeča, kraljevsko modra, črna in oranžna, ki se zlahka povežejo z impulznimi kupci.


Za lovce na ugodne ponudbe je najboljša izbira teal in mornarsko modra.


Nekatere od manj očitnih barvnih asociacij so zelo smiselne, na primer roza, nebesno modra in druge nežne barve, ki se povezujejo s tradicionalno naravnanimi nakupovalci oblačil.


Podobno tudi rjava ni najboljša izbira za embalažo pridelkov, saj si to predstavljamo kot prezrelo/gnilo (sadje in zelenjavo).


Pri barvni psihologiji ne gre le za vzbujanje določenih čustev. Gre za uporabo barv, ki ustrezajo pričakovanjem potrošnikov glede izdelkov in blagovnih znamk.


5) Najboljše barve za CTA (Call to action)?

Rdeča je najboljša barva za poziv k dejanju, saj gre predvsem za akcijo in početje ZDAJ, kajne?


Ni nujno.


Čeprav je rdeča lahko odlična barva za poziv k dejanju in jo zagotovo uspešno uporabljajo številna podjetja, to ni edina izbira barve gumba CTA - niti ni vedno vaša najboljša izbira. Kontekst je pomemben za odločitve o nakupu, včasih pa je optimalna barva gumba odvisna od celotne zasnove ter določene blagovne znamke in izdelka.


Prava barva poziva k dejanju za vašo blagovno znamko ustreza ''stanju duha'', ki ga morajo imeti stranke pri nakupu. Včasih je to mirno in jasno stanje duha, ki ga kupec lahko doseže šele, ko temeljito razišče vaš izdelek in ugotovi, da je najboljša izbira za izpolnitev njegovih potreb.


V tem primeru je zelena barva boljša izbira za gumb za poziv k dejanju, še posebej, če je poziv k dejanju bolj "rezervirajte svoj posvet" ali "pogovorimo se več" kot "kupite ga zdaj".


6) Kako vso to teorijo uporabiti pri barvni korekciji in videu na splošno?

  • Uporabite barve, ki so skladne s CGP-jem podjetja/izdelka.

  • Uporabite barve, ki bodo na gledalca delovale prijetno/ugodno (modra, oranžna)

  • Poudarite določene barve, ko želite izpostaviti neko emocijo, ali vplivati na dojemanje videa. (rumena in oranžna v spodnjem primeru poudari humor, paniko)


Vir slike: Projekt Halcom, naročnik: Agencija Adrema

  • Ko želite na gledalca ustvariti občutek utesnjenosti, nemirnosti, uporabite zelenkaste odtenke barv. Še posebej dobro pridejo do izraza v velikih prostorih (barve stene spremenimo v zelene).

Vir slike: Kratki igrani film Znamenje

  • Delajte po občutku in vaših prepričanjih. Konec koncev je način dojemanja barv stvar posameznika. :)

Obstaja še ogromno načinov uporabe barvne korekcije za manipulacijo videa. Poleg zgoraj naštetih imamo še bolj specifične, od maskiranj, zamenjav neba, do čiščenj nepravilnosti. O tem v enem izmed naslednjih blog postov.


Uporabni linki:

  • https://www.studiobinder.com/blog/how-to-use-color-in-film-50-examples-of-movie-color-palettes/

  • https://99designs.com/blog/tips/colors-marketing-advertising/

134 views0 comments
bottom of page